• Presiden Rehda Datuk NK Tong mencatat bahawa dalam hal memiliki rumah, Malaysia hampir mencapai 77%, yang merupakan salah satu yang tertinggi di dunia.
  • Dalam erti kata itu, kerajaan sudah berjaya mencapai matlamatnya, betul kan? Jadi, apakah yang dapat dilakukan lagi? Saya fikir ia semua berkaitan dengan menjadikan ia lebih mampu milik, dan itulah sebabnya kita (mahu) membincangkan tentang mengurangkan pematuhan,

KUALA LUMPUR (Feb 22): Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) berharap industri hartanah akan terus berkembang dan kerajaan akan mengambil kira isu pemilikan rumah dan daya beli.

"Kami berharap kerajaan akan tetap memperhatikan kebimbangan lain dalam industri ini, terutamanya berkaitan dengan pemilikan rumah untuk rakyat," kata presiden Rehda Datuk NK Tong.

Beliau mencatat bahawa dari segi pemilikan rumah, Malaysia hampir mencapai 77%, yang merupakan salah satu yang tertinggi di dunia.

"Dalam erti kata itu, kerajaan sudah berjaya mencapai matlamatnya, betul kan? Jadi, apakah yang dapat dilakukan lagi? Saya fikir ia semua berkaitan dengan menjadikan ia lebih mampu milik, dan itulah sebabnya kita (mahu) membincangkan tentang mengurangkan pematuhan," katanya kepada EdgeProp.

Walau bagaimanapun, Tong berkata, perkara itu di luar kawalan kerajaan persekutuan kerana ia adalah perkara negeri dan negeri memperkenalkan peraturan mereka sendiri.

Beliau menambah bahawa menteri Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang baharu sedar akan perkara ini dan telah menyatakan bahawa beliau akan melibatkan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan dalam mencari penyelesaian.

"Menambah syarat-syarat di peringkat negeri atau pihak berkuasa tempatan tidak semestinya menjadikannya lebih selamat, berkualiti baik, kerana kerajaan persekutuan telah menetapkan standard yang sangat tinggi.

"Jadi, kami meminta agar semua pihak menilai bagaimana kita boleh bekerjasama untuk menjadikannya kos berkesan, selamat, dan berkualiti baik," kata Tong.

Beliau berkata kerajaan baharu boleh meneliti perumahan mampu milik kerana ia adalah kunci dalam pemilikan rumah.

"Ini memerlukan banyak kehendak politik. Tetapi jika kerajaan dapat mengambil alih perumahan awam, itu akan membebaskan subsidi lintang dari rumah-rumah berharga tinggi," katanya.

Beliau mencatat bahawa jika pemaju tidak perlu menyediakan perumahan mampu milik, mereka boleh menurunkan harga rumah biasa kerana kini pemaju meningkatkan harga untuk mensubsidi perumahan mampu milik yang disediakan oleh mereka.

Tong menambah bahawa jika jualan rumah harga biasa melambat dalam kemelesetan global seterusnya, perumahan mampu milik tidak dapat disubsidi lintang dan bilangan unit mampu milik akan menurun.

"Itulah sebabnya saya berpendapat bahawa penting bagi kerajaan untuk mengambil alih perumahan mampu milik agar mereka tidak bergantung kepada sektor swasta kerana apabila terdapat kemerosotan ekonomi dan sektor swasta tidak dapat memberikan, golongan B40 akan menderita."

Tadi, Tong telah menyampaikan persembahan mengenai Kaji Selidik Industri Hartanah Rehda 2H2022 dan Prospek Pasaran dalam Taklimat Media Rehda, hari ini.

Menurut kaji selidik tersebut yang melibatkan 136 ahli Rehda, terdapat peningkatan sebanyak 23% dalam jumlah projek yang dilancarkan pada 2H2022 (9,669 unit), berbanding dengan 1H2022 (7,843 unit).

Responden melaporkan bahawa 97% daripada pelancaran tersebut adalah kediaman, dengan apartmen berkhidmat menjadi yang tertinggi dengan 2,670 unit, diikuti oleh rumah berkembar dua hingga tiga tingkat dan, apartmen dan kondominium, dengan 2,610 unit dan 1,748 unit, masing-masing.

Kaji selidik juga menyatakan bahawa 75% daripada responden melaporkan peningkatan purata sebanyak 13% dalam kos keseluruhan perniagaan pada 2H2022, sementara 82% daripada responden melaporkan peningkatan purata sebanyak 17% pada 1H2022.

"Sementara itu, 94% daripada responden dikatakan terjejas oleh situasi ekonomi semasa, dan telah mengambil pelbagai langkah penjimatan kos termasuk membekukan pengambilan pekerja baru, mengurangkan gaji, menjadual semula pelancaran projek yang dirancang dan mengurangkan skala pelancaran," kata Tong.

Seperti pada 1H2022, katanya, responden melaporkan bahawa tiga komponen kos utama yang mempengaruhi aliran tunai adalah kos bahan dan buruh, kos pematuhan (termasuk tetapi tidak terhad kepada dasar, sumbangan, keperluan perancangan dan sebagainya) dan kos tanah.

Artikel ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris. Anda boleh melihat artikel asal di sini.

SHARE
RELATED POSTS
  1. HSR discussions with Singapore only after obtaining Cabinet approval, says Loke
  2. DBKL task force to monitor, maintain shade trees in the city, says Zaliha
  3. CIDB collaborates with ACE Greencemt to study sustainable construction material