• "Pelanggan kami boleh yakin dengan etika kerja profesional kami kerana kami mengikut undang-undang, peraturan, dan standard yang ditetapkan oleh BOVAEAP."
  • "Kami mempunyai sistem sokongan untuk memastikan pelanggan kami berpuas hati dengan perkhidmatan kami dan hartanah mereka dapat dijual dengan lebih cepat."

KUALA LUMPUR (March 29): Membeli atau menjual hartanah adalah tonggak kewangan besar bagi kebanyakan orang. Oleh itu, mempunyai seseorang yang boleh memandu anda sepanjang jalan akan memberikan keselesaan dan keyakinan yang banyak.

Landsworth Properties Sdn Bhd (Landsworth) berharap dapat memainkan peranan itu untuk anda.

"Pelanggan kami boleh yakin dengan etika kerja profesional kami kerana kami mengikut undang-undang, peraturan, dan standard yang ditetapkan oleh BOVAEAP (Lembaga Penilai, Penilai Harta Tanah, Ejen Hartanah dan Pengurus Harta Tanah). Kami mempunyai sistem sokongan untuk memastikan pelanggan kami berpuas hati dengan perkhidmatan kami dan hartanah mereka dapat dijual dengan lebih cepat," kata ketua agensi, Ahmad Hilal Alias.

Tetapi itu bukanlah satu-satunya kekuatan Landsworth.

"Di Landsworth, kami mempunyai hubungan yang baik dengan pemimpin kami. Kami saling menyokong dan bekerja bersama untuk mencapai misi dan visi agensi," kata Ahmad Hilal.

"Sistem agensi juga menyokong perkembangan ejen. Kami membayar komisen ejen kami dalam tempoh 24 jam selepas tuntutan dibuat. Ejen dan pemimpin boleh memantau prestasi mereka melalui sistem," tambahnya.

"Kakitangan sokongan kami juga memainkan peranan yang berkesan dalam menyokong ejen dan agensi kami."

"Beri mereka sokongan terlebih dahulu, dan kemudian mereka akan menyokong anda secara bergilirannya."

Landsworth masih merupakan syarikat yang baru, hanya memulakan operasi pada tahun 2020, dan Ahmad Hilal adalah orang yang bertanggungjawab untuk menubuhkan syarikat tersebut.

Jadi, apakah cabaran dalam membina syarikat hartanah baru?

"Cabaran-cabaran banyak, terutamanya apabila anda berurusan dengan manusia. Untuk mendapat sokongan dari pemimpin dan pasukan anda, anda perlu memberi sokongan terlebih dahulu, dan kemudian mereka akan menyokong anda secara bergilirannya," beliau menjelaskan.

"Anda juga perlu mengekalkan relevan di pasaran dengan mengikut perkembangan teknologi dan sistem terkini," tambahnya.

Beliau juga perlu memastikan semua operasi Landsworth berfungsi dengan cemerlang sambil menyokong pemimpin agensi untuk mencapai matlamat mereka.

Saat ini, syarikat ini mempunyai dua pejabat berdaftar, iaitu di Kajang, Selangor dan Kota Bharu, Kelantan.

"Kami juga menyediakan ruang kerja kepada ejen kami di Setia Alam, Selangor; Taman Melawati, Kuala Lumpur; dan Kuantan, Pahang," katanya.

Membina pasaran bumiputera

Ahmad Hilal bertekad untuk membawa Landsworth ke tahap yang lebih tinggi.

"Saya percaya kita boleh jauh lebih maju. Kami memberi tumpuan kepada mewujudkan pemimpin berkualiti di pasaran ini dan kemudian melaksanakan sistem terkini supaya kami dapat memberi nilai kepada ejen-ejen kami. Tiga tahun dalam peta jalan kami, kami menetapkan sasaran untuk mencapai RM1 bilion dalam jualan, dan kami sangat hampir untuk mencapainya."

Salah satu matlamat beliau adalah untuk membina pasaran bumiputera dan beliau merasakan bahawa pendidikan memainkan peranan besar dalam hal ini.

"Banyak orang bumiputera takut untuk membeli hartanah. Mereka takut membeli hartanah yang salah dan akhirnya menyesal atas keputusan mereka," jelasnya.

"Peranan kami adalah untuk memberi pendidikan kepada mereka tentang cara membeli hartanah yang betul dan menjalani perjalanan membeli hartanah bersama-sama."

EdgeProp boleh membantu dalam mencapai matlamat

Baru-baru ini, Landsworth menandatangani memorandum persefahaman untuk bekerjasama dengan EdgeProp.

"Kami dapat melihat bagaimana EdgeProp dapat menambah nilai kepada ejen kami, dan dengan teknologi dan sistem terkini, kami percaya EdgeProp dapat membantu kami mencapai matlamat jangka pendek dan jangka panjang kami," kata Ahmad Hilal.

Ketua pengembangan perniagaan EdgeProp, Nimalen Parimalam berkata beliau sangat optimistik tentang Landsworth.

"Landsworth mungkin pemain baru tetapi kami melihat potensi besar, baik dalam syarikat itu sendiri dan kerjasama kami dengannya," kata Nimalen, menambah bahawa platform EdgeProp dapat memberikan lebih banyak paparan kepada ejen Landsworth dan memberi mereka data pasaran yang lebih terkini.

Artikel ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris. Anda boleh melihat artikel asal di sini.

SHARE
RELATED POSTS
  1. OSK kicks off FY2023 on strong note
  2. E&O’s Andaman Island Phase 1, The Meg and Arica get GreenRE Platinum Provisional Certifications
  3. Pakar menggesa kejelasan dalam siasatan kebakaran KWSP