• Setiausaha Pertubuhan Akitek Malaysia Arkitek Malaysia (PAM) dan pemeriksa bangunan yang diiktiraf oleh Architect Centre, Anthony Lee Tee, telah menyeru pihak berkuasa untuk mencari punca asal kebakaran terkini di KWSP dan mengeluarkan laporan itu kepada umum "untuk mengelakkan spekulasi".

PETALING JAYA (May 24): Seorang pakar telah menyeru pihak berkuasa untuk bertransparansi dan mengungkap punca sebenar kebakaran di bangunan lama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Jalan Gasing di sini.

Pada 22 Mei, kebakaran melanda bangunan tersebut, insiden kedua dalam tempoh lima tahun. Pada Februari 2018, kebakaran melanda sebahagian bangunan tersebut, ketika masih diduduki oleh kakitangan KWSP.

Setiausaha Pertubuhan Akitek Malaysia Arkitek Malaysia (PAM) dan jurutera bangunan berlesen Pusat Arkitek, Anthony Lee Tee, telah menyeru pihak berkuasa untuk mencari punca asal kebakaran terkini di KWSP dan mengeluarkan laporan itu kepada umum "untuk mengelakkan spekulasi".

Lee juga ingin Jabatan Bomba dan Penyelamat "mengeluarkan laporan kebakaran pertama KWSP kepada umum".

"Adakah sesiapa telah dipertanggungjawabkan atas kebakaran pertama itu?" dia bertanya.

Seorang pakar dalam keselamatan bangunan dan salah seorang juri untuk The Edge Best Managed & Sustainable Property Awards, Lee mempersoalkan sama ada busa kelongsong yang masih mudah terbakar yang digunakan ketika bangunan KWSP yang berusia 63 tahun terbakar sebelum ini telah dikeluarkan.

"Bahan kelongsong yang mudah terbakar sepatutnya dikeluarkan dengan segera untuk mengelakkan kejadian berulang, sama ada bangunan itu diduduki atau tidak," katanya.

"Selain itu, adakah bahan ini telah diharamkan dan dikeluarkan dari pasaran, di mana ia mungkin digunakan secara tidak sengaja sebagai bahan kelongsong sekali lagi?

"Kesedaran awam adalah penting untuk mengelakkan penggunaan bahan kelongsong yang mudah terbakar pada bangunan kita.

"Dalam apa jua keadaan, pengeluaran bahan kelongsong yang mudah terbakar sepatutnya diiringi dengan langkah-langkah pencegahan yang ketat dan langkah pemadam sedia ada," tambah Lee.

Lee juga ingin tahu sama ada terdapat "bahan kelongsong yang mudah terbakar yang serupa dalam bangunan lain - iaitu Panel Komposit Aluminium (ACP) dengan bahan teras PE (polietilena) yang mudah terbakar seperti kelongsong yang digunakan di Grenfell UK".

Read also
Lesson from Grenfell: Are buildings in Malaysia safe from flammable ACP?

Kebakaran besar yang menghanguskan blok pencakar langit Grenfell Tower di North Kensington, London pada tahun 2017 telah menyebabkan 71 orang terkorban dan 70 orang cedera.

Laporan menyatakan bahawa kelongsong komposit logam bangunan yang menggunakan teras polietilena yang tidak diubah suai memudahkan penyebaran api yang dahsyat.

Kerajaan UK melarang penggunaan kelongsong tersebut dalam bangunan pada tahun 2022 - ya, ia mengambil masa lima tahun.

"Adakah telah dijalankan audit atau pemeriksaan menyeluruh untuk menentukan bahawa bahan kelongsong kita tidak mudah terbakar, terutamanya untuk bangunan yang siap sebelum tahun 1997 ketika Jabatan Bomba dan Penyelamat melaksanakan larangan penggunaan teras mudah terbakar dalam ACP?" tanya Lee.

Sementara itu, laporan Bernama menyatakan bahawa KWSP dan Pacific Retirement Living Sdn Bhd bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk mengenal pasti punca kebakaran dan menilai kerosakan pada bangunan lama KWSP.

Artikel ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris. Anda boleh melihat artikel asal di sini.

SHARE
RELATED POSTS
  1. OSK Property collabs with Affin Bank to provide financial solutions tailored to women homebuyers
  2. Tropicana Corp partners Samsung to offer AI home appliances in upcoming developments
  3. KPKT introduces online ambassadors to convey accurate info, govt policies